Over Anne

Hoi,
Ik ben Anne Weenink, gespecialiseerd in begeleiding bij ziekte, verlies en overlijden.

Er bestaat geen handleiding ‘hoe te rouwen’. Ieder kind, iedere jongere en iedere ouder mag en kan hier zelf invulling aan geven. Dat is wat mij motiveert. Kernpunten in mijn begeleiding zijn vertrouwen, het versterken van persoonlijke krachten en op maat werken.

Wanneer iemand ziek wordt is er verlies van gezondheid. Dat brengt voor de betrokkenen regelmatig veel veranderingen in het dagelijks leven mee. Dit geldt zowel bij kortdurende als langdurige ziekte. Bij de verwerking hiervan doorlopen kinderen en volwassenen meerdere rouwtaken: het begrijpen en erkennen van het verlies, het voelen van alle emoties die hierbij horen, en  het herinrichten en oppakken van het leven in de nieuwe situatie. Voor de zieke spelen verlies van vertrouwen in het eigen lichaam en verlies van controle vaak een rol.

In andere gevallen betekent ziekte ook een naderend overlijden. Voor de direct betrokkenen betekent dit een intense periode van herinneringen verzamelen en afscheid nemen. Ook dan worden de rouwtaken – vaak herhaaldelijk – doorlopen. In het begin gaat het over erkenning dat iemand ziek is en niet meer beter wordt, gevolgd door het begrijpen dat iemand overleden is. Hierbij horen verschillende vragen en een divers scala aan emoties.

Bij praktijk Anne kunt u terecht voor begeleiding van uw kind(eren) of uw gezin bij ziekte, rouw en verlies.

Persoon
17 september 1988 ben ik geboren in Groenlo. Als kind was ik een vrolijk en actief meisje dat graag buiten speelde. Vandaag de dag ben ik nog steeds graag buiten en kan ik mijn actieve kant kwijt in sporten (tennis, boulderen, mountainbiken, surfen). Mensen uit mijn directe omgeving omschrijven mij als een optimistische, energieke, eerlijke en empathische vrouw.

In mijn leven heb ik verschillende keren te maken gehad met verlies: van het verhuizen van vriendjes en vriendinnetjes, het stuklopen van relaties, verlies van vertrouwen, tot het overlijden van een vriendin op jonge leeftijd.  Soms was ik bewust bezig met rouwen, maar soms ging het ook als vanzelf. Mijn optimisme en doorzettingsvermogen hielpen mij hier bij. Later heb ik geleerd om echt stil te staan bij verlies en emoties te voelen.

Professional
Na afronding van de Pabo heb ik HBO pedagogiek en later de post HBO opleiding ‘omgaan met verlies voor kinderen & jongeren’ afgerond. Als vrijwilliger bij de Kindertelefoon heb ik, tijdens mijn studie, veel ervaring in gespreksvoering met kinderen opgedaan. Ik zet me actief in voor de vakgroep Medisch Pedagogische Zorg Nederland en ben vrijwilliger bij stichting Kind en Ziekenhuis. Na 5 jaar werkervaring als medisch pedagogisch zorgverlener in het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag ben ik in mei 2019 praktijk Anne gestart. Tevens draai ik lotgenoten groepen op school voor stichting Jonge Helden.

Mijn uitgebreide CV is te vinden op LinkedIn.